ÁltalÁnos IsmertetŐ

Mi az a Lyme – kór?

A Lyme-kór a Borrelia nemzetségbe tartozó baktériumok által okozott megbetegedés, amelyet elsősorban az e kórokozóval fertőzött kullancsok (Ixodes ricinus) terjesztenek.

Mi alapján foghatunk gyanút? Lyme-beteg vagyok?

Feltétlenül el kell gondolkodni a válaszon abban az esetben, ha bizonyítottan találkoztunk kullanccsal életünk során bármikor, hiszen a Lyme-kór akár évtizedekig lappanghat a szervezetben.

Fontos tudni, hogy a kullancscsípés nem mindig látványos, a hím kullancs ugyanis nem marad bent, pár perc elég neki és máris nyom nélkül távozik. Percek alatt megtörténik a "baj", észrevétlenül.
Emellett ne felejtsük el - nem csak a kullancs, hanem a bolha és a szúnyog is terjeszti a betegséget, illetve egyes kutatók szerint szexuális úton a szifiliszhez hasonlatosan átadható, illetve bizonyítottan átörökíthető.

Mennyi idő alatt fertőzhet meg a kullancs?

Sajnos gyakori tévhit, hogy az időben felfedezett és eltávolított kullancs nem fertőz, erre perceken belül sor kerülhet.
Nem mindegyik kullancs hordozza a betegséget, de amennyiben távolítottunk el magunkból, fokozottan figyeljünk oda és azonnal forduljunk orvoshoz, ha a kezdeti tüneteket észleljük magunkon.

Mik a kezdeti tünetek?

Gyakran, de nem minden esetben: rossz közérzet, hosszan elnyúló “infuenzaszerű” megbetegedés, kokárda-szerű bőrpír, izom – vagy ízületi fájdalom, izzadás, szédülés, megduzzadt nyirokcsomók, fejfájás, gyakran hőemelkedés.

A tünetek nem feltétlenül jelentkeznek egyszerre vagy azonos erősséggel. Sőt! A Lyme-kór jellegzetessége, hogy a fájdalom vándorol, asszimmetrikus, akár heti, napi rendszerességgel jelennek meg újabb tünetek és tűnnek el a meglévők. Amennyiben a betegség már krónikussá vált,a tünetlistában szereplő tünetek bármelyike jelenthezhet.

 

DiagnÓZIS

Könnyen felismerhető a Lyme-kór?

A lyme-kór diagnosztizálása nem egyszerű a „gyakorlatlan” szem számára. Íme, a leggyakoribb „tévedések” listája:

• krónikus fáradság szindróma
• Fibromyalgia
• SM
• Parkinson
• Lou Gehrigs (ALS)
• Lupus
• Guillian-Barre szindróma
• Depresszió, pánikroham
• Candida
• Epstein Barr Virus
• Sjögrens szindróma
• RA
• Pajzsmirigy
• Ciszták
• adrenalinhiányos betegségek.

Mi az a Lyme folt?

A kullancscsípés helyén kialakuló bőrpír, aminek különböző formái lehetnek. Némelyik kokárdára emlékeztető, vörös, növekvő szélű piros kör, néha azonban csak egy lilás-rózsaszínes folt látható, az eseteket esetek nagy többségében pedig semmi. Akár több hónappal a csípés után is megjelenhet. Általában nem fájdalmas, néha azonban égő, viszkető érzés társul hozzá.

kokárda

 

Milyen tesztekkel mutatható ki a Lyme –kór ?

Két lépcsőből áll a laborvizsgálat. Az első lépés az ELISA teszt, ennek pozitivitása esetén következik a Western Blot vizsgálat. Az ILADS szervezet, ami a Lyme kór kezelésére specializálódott szakorvoskat tömöríti magába, az ELISA teszt esetében felhívja a figyelmet annak megbízhatatlanságára, ugyanis egy kutatás szerint a teszt a bizonyítottan fertőzött betegek 35%-ban negatív eredményt adott. Ma már Magyarországon is elérhető a németországi Lyme klinika által kifejlesztett teszt, az ELISPOT LTT, azonban csak magánbetegként vehető igénybe.

Negatív a leletem, akkor nem vagyok Lyme beteg?

A negatív lelet nem jelenti azt, hogy nem vagy beteg, az eredményt számos tényező Krónikus lyme-betegek például az esetek többségében negatív eredményt kapnak, mivel a szervezet már nem termel antitestet.

Sajnos bizonyos orvosok csekély pozitivitás esetén a leletet negatívnak nyilvánítják, pedig ott van a kezedben a bizonyíték, a szervezeted találkozott a baktériummal. Ebben az esetben keress fel egy másik orvost vagy ismételtesd meg a tesztet egy másik laborban.

A pozitív lelet nem mindig álpozitív. Amennyiben fennállnak a tüneteid, fordulj lyme-szakorvoshoz vagy beszélj magyar lyme-betegekkel.

A kezeletlen Lyme – kór súlyos, visszafordíthatatlan károsodást okozhat a szervezetedben.

Alternatív módszerekkel kimutatható a betegség?

Igen. Legismertebb az úgynevezett Voll teszt, ami Magyarországon is elérhető, eredménye azonban nem minősül hivatalos diagnózisnak.

A kullancs által terjesztett legfontosabb társfertőzések főbb tünetei (részletek a társbetegségek tünetlistái pont alatt):
Számos egyéb betegséget is terjeszthet a kullancs, mint például a Babesia, Bartonella, Ehrlichia vagy Mycoplasma. Ezek diagózisa meglehetősen nehéz, a tünetek azonban jó kiindulópontot nyújtanak.

KezelÉs

Hogyan kezelik a Lyme – kórt?

Antibiotikummal.
Magyarországon is, mint szerte a világban két “tábor” létezik. Az egyik oldal a rövid távú antibiotikumos kezelést preferálja, a másik oldal hajlandó hosszabb ideig adni, mindaddig, amíg a panaszok fennállnak.
A hosszú távú, kombinált antibiotikumos kezelési protokollról a www.ilads.orgoldalon angol nyelven olvashatnak bővebben.

Kaptam gyógyszert, de rosszabbul vagyok tőle. Miért?

Pár nappal az antibiotikumos kezelés megkezdését követően  a Lyme-betegek jelentős százaléka számol be állapotromlásról, a tüneteik felerősödéséről. Sokan összetévesztik gyógyszerallergiával, valójában azonban ez annak a jele, hogy az antibiotikum működik, a jelenség neve pedig Jarish-Herxheimer reakció, röviden herx. Korábban a szifilisz kezeléséhez volt köthető.

A Borellia burgdorferi baktérium ilyenkor a gyógyszer miatt elpusztul, eközben toxinokat, méreganyagokat bocsát ki, az immunrendszert fokozott működésre kényszerítve.

A herx lehet pár napos, de eltarthat akár hónapokig is a betegben található baktériumszámtól függően, okozhat lázat, hőemelkedést, hidegrázást, fejfájást, hányingert vagy hirtelen vérnyomáscsökkenés. Általában szakaszosan jelentkezik, a borrelia növekedési fázisában, ekkor hat ugyanis az antibiotikum.

Többféle elmélet létezik a probléma megoldására. Egyesek szerint ilyenkor semmiképpen sem szabad abbahagyni az antibiotikum szedését, nehogy rezisztencia alakuljon ki, mások (ez az újabb irány) kisebb szünetet iktatnak be, amíg a szervezet felkészül a következő " hullámra."

Fontos, hogy kikérjük a kezelőorvosunk véleményét, csakis ő döntheti el, hogy ez most valóban herx, vagy esetlegesen mégis gyógyszerallergia!

Segít herx esetében:
- citromos melegvíz fogyasztása, legalább napi 2 liter. (fél citrom leve fél liter vízben, szívószállal fogyasztva a fogak védelmében.),
- infraszauna
- Epsom sóval vagy tengeri sóval kiegészített forró fürdő (szívpanaszokkal nem ajánlott)

Adhatok vért?

Az Európai Bizottság egyik tavalyi ülésén is felmerült a kérdés Lengyelországgal kapcsolatosan, ahol a véradó lakosság kb. 12%-a pozitív a Lyme-kórra, az igazolt éves fertőzésszám pedig megközelíti a 11 000-et. Mivel a véradás alól nem kizáró ok a borreliosis a 2004/3 3/EC direktíva alapján, a munkacsoport javasolta, hogy a teljes lakosságot szűrjék át, illetve zárják ki a Lyme-betegek a véradók soraiból.

Tényleg van összefüggés a Lyme kór és az autizmus között?

Egyre többen osztanak meg ezzel kapcsolatos történeteket, illetve egy amerikai alapítvány is foglalkozik a kérdéssel.
http://www.lymeinducedautism.com

A video magáért beszél, az eset nem egyedi:
"2007, június 11. Életünk egyik legboldogabb napja, az első fiúnk születése. Már ezen a napon mosolygott. És milyen boldog gyerek volt! Megvolt az összes mérföldkő: 7 hónaposan mászott, egy évesen járt, tartotta a szemkontaktust és 15 szót ismert 18 hónaposan.

Hirtelen változott meg mindez. A 15 szótól visszatért a szóismételgetéshez, majd nem beszélt többet. Új szokásokat vett fel, mint a kézrázogatás, éjszakánként a fejét a kiságy oldalába verte. Minden változás dührohamot váltott ki. A fények és bizonyos hangok irritálták. Társaságban nem foglalkozott a többi gyerekkel, inkább ismétlődő elfoglaltságba menekült, mint például a kődobálás. Nehezen viselt bármilyen családi összejövetelt vagy házon kívüli programot…emiatt úgy éreztük, mi is börtönbe vagyunk zárva.

A diagnózis: autizmus. Azonnal elkezdtük a korai fejlesztést. Hiába voltak nagyszerű tanárai és javult kissé, még mindig nem beszélt és nem mutatott irántunk érdeklődést. A kisfiúnk egyre messzebbre került tőlünk.

Aztán egy új fejlemény: pozitív lett a lyme tesztje, emellett babesiára és mycoplasmára is. Utóbbi memóriavesztést, alvászavarokat, kiütést, depressziót okoz.) Nagyon beteg volt, de a gyerekorvosunknak fogalma sem volt a kezelésről. Szerencsére találtunk egy LLMD –t (Lyme szakorvos) a közelünkben, aki agresszív terápiába kezdett. Egy év némaság után, 10 nap antibiotikumos kezelést követően újra beszélni kezdett! Abbahagyta a kézrázogatást, foglalkozni kezdett a testvérével. (Korában elkerülte és nagyon feldúlttá vált, ha az öccse sírni kezdett.)

Az antibiotikum és immunerősítő előtt nem tudott csendben ülni vagy beszélni… ez a videó 8 hónappal a kezelés után készült. Amikor hozzáadtunk egyéb készítményeket, elkezdett számolni! Egy évvel azelőtt azon aggódtunk, fog-e beszélni valaha, ma már lebetűzi a szavakat! Nem gyógyult meg, de boldog, egyre egészségesebb és mi ismét igazi családdá váltunk.
Semmi kétség afelől, hogy a Lyme –kór váltotta ki az autizmust. Adj magadnak esélyt és keress fel egy lyme szakorvost!"

http://www.youtube.com/watch?v=k4X2LdQmHrY


KÖzÖssÉg

Facebook csoportok:

Lyme Betegek Oldala
A lyme – kór alternatív gyógymódjai

Hol olvashatok bővebben a Lyme kórról?

Több magyar beteg osztotta meg tapasztalatait könyv formájában.
Makra Ágnes: Kullancscsípéstől a maláriáig, illetve Maláriától a gyógyulásig.
http://bookline.hu/szerzo/makra-agnes/82551
Tőkés Ildikó: Gyógyulásom zsákutcái
http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=gyogyulasom-zsakutcai&ID=77008
Iván Tamás: A lyme – kór alternatív gyógymódjai
http://publioboox.com/hu_HU/a-lyme-kor-alternativ-gyogymodjai1

 

TanÁcsok hozzÁtartOzÓknak, barÁtoknak:

Mit kell tudnod egy krónikus Lyme-betegről?

1) Nem őrültek meg, nem lusták, és ez az egész nem csak a fejükben van.

2) Nem idióták. Attól még nem azok, hogy elfelejtik, miről beszéltek mondat közben vagy csak később válaszolnak, esetleg nem is a kérdésre. A baktérium neurotoxinokat termel, amitől ugyanolyan tüneteik lesznek, mint egy Alzheimeresnek vagy Parkinsonosnak.

3) Speciális diétát tartanak. Ha főzni szeretnél neki, legjobb, ha megkérdezed tőle, mit ehet. Glutén, tej, cukor alapból kilőve. Nem válogat, hanem nem eheti. (Erről van szó máshol? Mert itt olvasom először ebben a részben, amit átküldtél.)

4) Nem kerülnek téged. Tényleg nem tud elmenni shoppingolni, moziba vagy a buliba. A legtöbb Lyme-os fáradékony, szédül, fáj a feje, a fény és a hang fájdalmat okoz számára.

5) Igen, ki kellett lépni a munkahelyéről vagy az iskolából. Vagy mindkettőből. Egy krónikus Lyme-beteg nehezen tud koncentrálni, kimozdulni a házból, akár elmenni a boltba vagy ellátni magát segítség nélkül.

6) Ne mondd, hogy "De hát jól nézel ki!". Lehet, hogy nem vérzik és nincsen rajta kötés, de amíg ugye nincsen röntgenszemed... A Lyme -kór számos módon károsítja a belső szerveket.

7) Rosszul vannak a kezeléstől. Ez a kötelező árnyoldal, amin át kell esni. A hosszú távú, akár évekig tartó antibiotikumos kezelés a baktériumok pusztulásával úgynevezett Herxheimer - reakció vált ki, a terápia alatt pedig a tünetek felerősödnek.
Nem azért nem mosolyognak, mert nem szeretnek téged. A krónikus Lyme-beteg egyben krónikus fájdalomban is szenved, a nap 24 órájában. Ez bizonyítottan kihagy bizonyos idő elteltével az agy működésére, valamint a személyiségre is.

9) A Lyme-beteg nem képzelt beteg. Előfordulhat, hogy most nem tud járni, de egy óra múlva már szalad. Sőt, akár 5 perc múlva is. 10 perc múlva pedig valami más baja lesz. Vagy semmi. Ez a Lyme-kór.

Miért szigetelődnek el a krónikus Lyme -kórban szenvedő betegek?

1. Mentális és fizikai tünetek
Teljesen kiszámíthatatlanok. Nagyfokú fáradtság, fájdalom, gyulladás, mentális és kognitív problémák, pánikroham... egész egyszerűen képtelenség előre tervezni, tudni, hogy képesek leszünk-e felkelni aznap, akkor az ágyból. Egyre több esetben mondjuk le a barátokkal közös programokat, míg végül ezek elmaradnak.

2. Félelem a nevetségessé válástól, a félreértésektől.
Már az is nehéz, hogy elmagyarázzuk, miért nem dolgozunk, tanulunk, hiszen nem is látszunk betegnek. A neurológiai tüneteket meg sem említve, amikor nagyközönség előbb előtt jön ránk az ájulás, az izomrángás vagy a remegés.

3. Gyógyszerek
Rengeteg gyógyszer, kiegészítő, gyógytea, egyebek kapcsolódnak a kezeléshez, emiatt egyszerűbb otthon maradni, ahol minden kéznél van.

4. Herx
Bármikor jöhet és bármeddig tarthat. Mivel felerősíti a tüneteket - gyakorlatilag a teljes kezelés alatt - a lyme beteg hónapokig nem tudja elhagyni az ágyát, otthonát. Értelmes párbeszéd kizárt.

Mit tehetünk?

- mondjuk el a családtagoknak, barátoknak, hogy jelenleg milyen helyzetben vagyunk és nem MÁS okkal kerüljük őket vagy mondjuk le sorra a megbeszélt találkozókat,
- hívjuk át őket magunkhoz, bár ez esetben mondjuk el, ne számítsanak a legnagyobb rendre, mivel takarítani sem tudunk. Még az is lehet, hogy besegítenek vagy útközben bevásárolnak!
- keressünk hozzánk hasonló betegeket online. Visszatérő vicc az amerikai fórumon. - Mit csinál a beteg az első stádiumban péntek este? Elmegy a barátaival vacsorázni. Második stádiumban: nézi otthon a tévét. Harmadik stádiumban? Egész héten arra vár, hogy péntek este legyen és a többiekkel csetel a lyme szobában a kanapéról.